Padel lajina

Padel on mailapeli, jonka säännöt ja pelikenttä ovat eräänlainen yhdistelmä tennistä, sulkapalloa ja squashia. Kenttä on pienen tenniskentän kaltainen verkkoineen, mutta uloimpien rajaviivojen sijasta kenttää rajoittavat seinät. Pallo saa pelissä tietyin rajoituksin osua seinään ja kimmota siitä, kuten squashissa. Padelia pelataan sääntöjen mukaan aina nelinpelinä, mutta sitä on mahdollista pelata myös kaksinpelinä .

KENTTÄ

Padel-kentän alusta voi olla keinonurmea, muovimattoa tai muuta sopivaa materiaalia. Pelikentän pituus on 20 m ja leveys 10 m. Kentän jakaa kahteen osaan verkko, jonka korkeus on keskellä 88 cm ja reunoilla 92 cm eli hieman matalampi kuin tennisverkko.

Kentän päädyissä, sivuilla sekä takaseinässä seinämateriaali on 3 m:n korkeuteen asti kiinteää ja siitä syystä pallo pysyy pelissä vielä seinästä kimmottuaankin.

Kiinteän seinän korkeus on päädyssä 3 m. Samoin sivuseinän korkeus on ensimmäisten kahden metrin matkalla 3 m, jonka jälkeen korkeus on 2 m seuraavan kahden metrin matkalla. Loppumatka verkkoon asti on metalliverkkoa.

PELIN KULKU

Peli alkaa siitä kun syöttövuorossa oleva pelaaja syöttää omalta kenttäpuoliskoltaan syöttöruudun takaa. Syöttäessä pallo pudotetaan ensin kenttään ja se lyödään pompusta siten, että pallo on lyöntihetkellä korkeintaan vyötärön korkeudella. Syötetyn pallon on pudottava vastapuolella olevaan syöttöruutuun. Syötettyä palloa ei saa palauttaa suoraan ilmasta lyöden.

Sen jälkeen kun vastaanottaja on palauttanut pallon, kummallakin puolella kumpi tahansa pelaaja saa lyödä palloa. Pallo on pelissä kunnes se osuu samalla puolella kahdesti kenttään tai pallo osuu suoraan seinään koskematta ensin lattiaan.

Pisteet lasketaan ja syöttövuorot vaihtuvat kuten tenniksessä

Suuressa suosiossa oleva padel olikin yksi vuoden 2019 SM-viikon uusista lajeista. Oheisella videolla näet lajin esittelyä.